מתי בפעם האחרונה יצא לכם להסתכל ברשימת הרכיבים של השמפו שאתם משתמשים בו? אחד החומרים שכדאי שלא יהיו שם, אך נמצאים במותגים רבים בכל זאת, הוא SLS – סוג של חומר ניקוי היוצר אפקט קצף שאנחנו אוהבים לראות אבל גם עלול להזיק לשיער. מהו החומר הזה, כיצד הוא משפיע על השיער ולמה בכל זאת הוא נפוץ כל כך במוצרי קוסמטיקה והיגיינה שונים?
מהו SLS?
SLS הוא ראשי התיבות של החומר Sodium Lauryl Sulfate, תרכובת אורגנית שהיא גם חומר ניקוי פעיל היעיל בהסרת שומן. התכונה הזאת שלו הופכת אותו לשימושי מאוד בחומרי ניקוי בכלל ובחומרי ניקוי גוף שונים בפרט כמו שמפואים, סבונים, משחות שיניים ועוד.
החסרונות של SLS, שעליהם נדבר מייד, יצרו עניין רב בעולם הקוסמטיקה ובפרט בגזרת המוצרים לשימור השיער, ואנחנו בטוחים שכבר שמעתם פעם אנשים מחפשים שמפו ומוצרי קוסמטיקה "ללא מלחים, ללא פראבנים, ללא SLS" ועוד. אתם יכולים לחפש אחר מוצרים שאין בהם את החומר הזה בכלל ואתם גם בהחלט תמצאו לא מעט כאלו, אבל חשוב לנו לציין שתי חלופות קיימות ל-SLS:
Sodium Coco Sulfate
כפי שאולי הבנתם מהשם, זהו חומר ניקוי פעיל בדיוק כמו SLS, רק שהוא מופק מקוקוס (ולעומתו SLS מופק מנפט). זוהי גרסה "עדינה" יותר של אותו החומר, הנחשבת בטוחה יותר לשימוש ובפרט עבור אנשים בעלי עור רגיש. הוא יעיל פחות בהסרת שומנים ולא יוצר קצף רב, אבל הוא גורם להיקף תופעות לוואי נמוך באופן ניכר משימוש במוצרים המכילים SLS.
Sodium Decyl Sulfate
SDS הוא עוד חומר ניקוי עדין יותר ממשפחת החומרים של SLS. בדומה לתחליף המופק מקוקוס, גם SDS מגרה הרבה פחות את העור ומוביל לאדמומיות, לגרד וליצירת קשקשים לעיתים רחוקות מאוד. הוויתור על הקצפה של השמפו נראית לנו לגמרי הוגנת כשהתמורה לכך היא צמצום הפגיעה הפוטנציאלית בעור ובקרקפת.
שימו לב, השם השני של SLS הוא Sodium Dodecyl Sulfate, ועלול ליצור בלבול עם השם של Sodium Decyl Sulfate (מדובר בהבדל של שתי אותיות בלבד). קראו היטב את תווית המוצרים לפני שאתם מחליטים אילו מהם אתם מתכננים לרכוש.
מהם החסרונות של SLS?
אם אתם משתמשים באופן קבוע בשמפו המכיל SLS ומלחים, אתם עלולים ליצור כמה תופעות לוואי לא נעימות:
- גירוי – SLS עלול לגרות את העור ואת העיניים בעצם נוכחותו במוצרי הטיפוח והקוסמטיקה השונים שאתם משתמשים בהם. הסימפטום הזה לא מופיע אצל כולם אבל הוא די נפוץ
- יובש – אפקט הסרת השומן היעיל של SLS עלול ליצור יובש בעור, בקרקפת וגם בשיער בנקודת החיבור לקרקפת, מה שעלול להוביל להיווצרות קשקשים, לתחושת גרד ולאדמומיות
- פגיעה בשיער – SLS מייבש את עור הקרקפת ואת הזקיקים המחוברים אליו, מה שעלול להוביל להיחלשות ולשבירה של השערות ולעורר נשירה. כמו כן, גירוי הקרקפת והגברת הייצור של קשקשים משפיעים גם הם על חוזק השיער, ולכן מוצרים עם SLS הם מאוד לא מומלצים לאנשים המתמודדים עם אובדן שיער בכל מיני היקפים
מדוע כדאי להימנע מתכשירים המכילים SLS?
הסיבה להימנע מתכשירים המכילים SLS היא פשוטה – חבל על הנזק הפוטנציאלי לעור ולשיער, ואפשר למצוא חלופות טובות בשוק שעושות את העבודה אותו הדבר. אם יש לכם עור רגיש או שאתם מתמודדים עם התקרחות או נשירת שיער החומר הזה לא יעזור לכם, והוא אף עלול להחמיר את המצב. הוא גם עלול להחמיר בעיות עור נפוצות כמו דלקת עור אטופית בגלל גירוי העור, ולכן כדאי להימנע ממנו או לכל הפחות לרכוש מוצרים המכילים את החלופות העדינות יותר שפירטנו עליהן למעלה.
אם SLS לא בריא לנו, מדוע בכלל יש תכשירים המכילים אותו?
הסיבה ש-SLS נפוץ במוצרי ניקיון היא בגלל האפקט הפסיכולוגי שיש לו עלינו – הוא אחד החומרים שבגללם שמפואים יוצרים קצף רב על הראש, וכפי שאנחנו "יודעים" – כמות קצף רבה יותר בהכרח מעידה על ניקיון יסודי יותר. אז האמת היא שלא כל השמפואים יוצרים קצף, ואם שמפו אינו יוצר קצף על הראש שלכם זה לא בהכרח אומר שהוא אינו יעיל. שמפו שכן מקציף, ובפרט כזה שיש בו SLS, אולי ייתן לכם תחושה שהניקוי שרציתם יתרחש, אבל בפועל הוא שילב עם הניקיון גם פגיעה בשערות ובעור.
אם אתם נמצאים אחרי טיפול השתלת שיער, אנחנו ממליצים בחום לבחון היטב את השמפו שאתם משתמשים בו בשיער כדי למנוע פגיעה פוטנציאלית בהצלחת הטיפול. חשוב לעקוב אחר ההוראות שהרופא ייתן לכם לאחר ההשתלה, לרבות שימוש בשמפו אחרי השתלת שיער שהם מאשרים לפי שם המותג והסוג שלו באופן ספציפי. ככל שיהיו בשמפו שלכם כמה שפחות חומרי ניקוי אגרסיביים, כך תוכלו לאפשר לקרקפת להחלים ולהשאיר אותה נקייה במקביל.
לסיכום
SLS הוא מסיר שומנים יעיל הנמצא במוצרי קוסמטיקה שונים, ועל אף יכולתו הטובה להקציף ולנקות את הקרקפת הוא עלול לגרום לגירויים, ליובש וגם לפגיעה בשיער. המוצר מאוד לא מומלץ לאנשים הנמצאים בשלבים שונים של טיפול בנשירת שיער או בהתקרחות, ויש בשוק לא מעט תחליפים או מוצרים חסרי SLS שיעזרו לכם לשמור על השיער הקיים ולעודד צמיחת שיער חדש ובריא.