נשירת שיער אחרי לידה: הסיבות, הטיפולים והדרכים לשמירה על השיער

עברתן לידה לא מזמן, ואתן מתרגלות לאט לאט לשגרה החדשה שלכן. ואז קורה משהו שנראה מלחיץ ולא מעודד בכלל – השיער המלא והיפה שלכן פתאום מתחיל לנשור. זוהי תופעה טבעית וברוב המוחלט של המקרים גם זמנית, והיא מתרחשת בדרך כלל כי הגוף מנסה לאזן את עצמו מחדש מבחינה הורמונלית. כדי להרגיע את הלחץ ולצייד אתכן בידע חשוב בואו נדבר על כל מה שצריך לדעת בנושא.

מהי נשירת שיער אחרי לידה?

נשירת שיער אחרי לידה היא תופעה נפוצה שנראית קצת מלחיצה, שכמעט כל אימא חווה. בזמן ההיריון רמות ההורמונים עולות באופן ניכר, והשיער נהיה עבה ומלא יותר. ברגע שהתינוק נולד רמות ההורמונים בגוף משתנות ומנסות לחזור למצב שהיה קודם לכן, והרבה שערות נכנסות יחד לשלב הסופי של מחזור החיים ונושרות. מדובר בתהליך טבעי לחלוטין שבו עד כ-50% מהשיער נושרים בחודשים שלאחר הלידה, אבל החדשות הטובות הן שזה בסך הכול הגוף שמאזן את עצמו, והשיער יחזור לצמוח מחדש תוך כמה חודשים. עם קצת סבלנות, שימוש בתוספי תזונה נכונים ודאגה עצמית, השיער יחזור להיות מלא ובריא כפי שהיה לפני ההיריון.

מהם הגורמים המרכזיים לנשירת שיער אחרי לידה?

לנשירת שיער אחרי הלידה יש שלושה גורמים מרכזיים:

שינויים הורמונליים

במהלך ההיריון יש עלייה באסטרוגן בגוף, והוא זה שמעודד את צמיחת השיער ואת ההתארכות שלו. עם סיום ההיריון והפסקת הייצור של ההורמונים, השיער שנמצא בשלב הצמיחה הממושך עובר לשלב הנשירה. זהו תהליך טבעי, שגורם לנשירה מוגברת במשך כמה חודשים.

שינויים בבלוטת התריס

בלוטת התריס אחראית על חילוף החומרים בגוף, והפרעות בתפקודה יכולות להשפיע על צמיחת השיער. זה אומנם די נדיר, אבל יש נשים העלולות לפתח בעיה בבלוטת התריס (בדרך כלל תת-פעילות שלה) אחרי הלידה, ואחד הסימפטומים לכך הוא נשירת שיער.

חוסרים תזונתיים

חוסרים תזונתיים יכולים להופיע כבר במהלך ההיריון, והם עלולים להחמיר אחרי הלידה ולגרום לנשירת שיער ולהתקרחות אצל נשים. אם נטלתן תוספים במהלך ההיריון והפסקתן אחרי הלידה יכול להיות שנוצרו חוסרים, אם סדר היום שלכן מבולגן יותר ואתן פשוט לא מספיקות לאכול כמו שצריך אתן לא מעניקות לגוף את כל החומרים המזינים שהוא צריך, ואם אתן מניקות חלק מהחומרים האלו עוברים בחלב לתינוק, והתוצאה היא זהה – לכן חסר משהו בגוף, ובדרך כלל מדובר בוויטמינים ומינרלים חשובים לשיער כמו ויטמין B12, ברזל או אבץ, והשיער נחלש ונושר.

כמה זמן נמשכת נשירת שיער אחרי לידה?

הנשירה נמשכת בממוצע 3 עד 6 חודשים, והיא לרוב לא מתחילה ממש אחרי הלידה אלא כחודשיים לאחר מכן. יש מקרים שבהם הנשירה יכולה להימשך אפילו שנה ועדיין להיחשב תופעה טבעית שלא צריכה להדאיג אתכן. בדרך כלל השיער חוזר למצב הרגיל שלו אחרי שנה בערך, ובעזרת טיפול תומך כמו הורדת המתח בגוף ותזונה עשירה בחומרים מזינים יכול להיות שהשיער יחזור לעצמו מהר יותר.

איך לזהות נשירת שיער מוגברת לאחר לידה?

אם אתן מבחינות בכמות גדולה באופן חריג של שיער שנשאר על המסרק, על הכרית או במקלחת, ייתכן שמדובר בנשירה מוגברת. כמו כן, אם אתן רואות יותר מהקרקפת שלכן כשאתן מסתכלות במראה, או שאתן מרגישות שהשיער שלכן נראה דליל יותר, יכול להיות שאתן חוות נשירת שיער מוגברת. השיער גם עשוי להשתנות במרקם שלו, ולהיות יבש ושביר יותר.

חשוב להזכיר שכל אדם מאבד מדי יום כ-100 שערות באופן טבעי, ורק כשהכמות נראית גדולה מדי צריך לתת לזה חשיבות ולבדוק אם אכן מדובר בנשירה מוגברת.

מחזור החיים של השערה

לשערה יש מחזור חיים של שלושה מצבים, שהם שלב הצמיחה, המעבר והמנוחה. לכל אדם יש מחזור חיים שונה של השערות, וההיריון ושינויי ההורמונים המלווים אותו משפיעים על משך הזמן של השלבים השונים האלו.

שלב הצמיחה (Anagen)

זהו השלב הארוך ביותר במחזור החיים של השערה, ונמשך בין שנתיים ל-7 שנים, תלוי במקום השיער בגוף ובגורמים גנטיים. בשלב זה הזקיק פעיל מאוד ויוצר שערה חדשה, שגדלה באופן רציף ויציב ומגיעה לאורך המקסימלי שלה. תזונה נכונה, רמות ההורמונים בגוף, גנטיקה ומצב בריאותי כללי משפיעים על משך השלב זה ועל איכות השערה הנוצרת. במהלך ההיריון השלב הזה מוארך בזכות הורמונים כמו אסטרוגן, והשערות ממשיכות לצמוח והשיער כולו מלא חיים.

שלב המעבר (Catagen)

זהו שלב קצר יחסית, הנמשך כשבועיים עד שלושה שבועות. בשלב הזה הזקיק מתכווץ והשערה מפסיקה לצמוח. אספקת הדם לזקיק מצטמצמת והשערה מתחילה להתנתק מעט מהקרקפת.

שלב המנוחה (Telogen)

שלב המנוחה נמשך בדרך כלל כ-3 עד 4 חודשים. בשלב הזה השערה נמצאת במנוחה מלאה, היא מתנתקת לגמרי מהזקיק ובסוף נושרת. לאחר הנשירה הזקיק נח למשך תקופה מסוימת, ולאחר מכן חוזר לפעילות במחזור צמיחה חדש. במהלך ההיריון ואחרי הלידה הרבה שערות נכנסות בו זמנית לשלב הזה, ובסופו של דבר נושרות יחדיו במה שנראה כמו נשירה מוגברת.

כיצד ניתן לטפל בנשירה לאחר לידה?

אפילו שאין דרך למנוע לחלוטין את הנשירה, יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל את התסמינים ולעודד צמיחה מחודשת של השיער. קודם כול, חשוב לזכור שמדובר בתהליך טבעי וזמני, ותוך כמה חודשים אתן כבר אמורות לראות שינוי לטובה וחזרה למצב הרגיל. בינתיים כדאי להגדיל את צריכת הברזל, האבץ וויטמינים מקבוצת B דרך תזונה ותוספים כדי לוודא שאין חוסרים שלהם בגוף, והשיער יוכל לחזור לעצמו במהירות. מומלץ בזמן הזה להימנע משימוש בחומרים אגרסיביים או במוצרי חום על השיער ולטפל בו בעדינות, לצד עיסוי של הקרקפת וטיפול בסטרס כדי להמריץ את זרימת הדם, להוריד את רמות הקורטיזול בגוף ולאזן את עצמכן כמה שאפשר. אם הנשירה לא מפסיקה אחרי יותר משנה או שהיא מלווה בתסמינים נוספים, כדאי להתייעץ עם רופא כדי לשלול גורמים אחרים לנשירה ולשקול טיפולים נוספים.

מתי כדאי לפנות לטריקולוג מומחה?

אם הנשירה לא מפסיקה אחרי הרבה זמן או שהיא מלווה בתסמינים כמו גירוד, אדמומיות, קשקשים או כאבים בקרקפת, כדאי לפנות לטריקולוג לבדיקה ולקבלת טיפול. כמו כן, אם הנשירה נעלמה אבל חזרה שוב או שהיא מחמירה באופן פתאומי, כדאי ללכת לגורם המומחה ולבדוק מה המצב של השיער. הטריקולוג ינסה לאבחן את הבעיה שאתן מתמודדות איתה באמצעות בדיקה פיזית של הקרקפת, בדיקת ההיסטורית הרפואית שלכן וגם באמצעות בדיקות מעבדה כמו בדיקת דם. לפי האבחנה הוא יוכל לספק לכן טיפולים כמו תרופות, הליכים שונים או תוספי תזונה שיעזרו לכן להחזיר את מצב השיער לקדמותו.

סיכום

נשירת שיער אחרי לידה היא מצב שכיח שקורה כמעט לכל אחת, ואחרי כמה חודשים של שיער יפה ועבה הוא נחלש ונושר בכמות רבה. באמצעות טיפול נכון ושמירה על בריאות השיער תוכלו להחזיר אותו למצב הרגיל שלו תוך זמן קצר, אבל חשוב לזכור שמדובר בעניין שיכול להימשך כמה חודשים ואפילו שנה עד שהוא חוזר להיות נורמלי. חשוב לא להילחץ ולשמור על תזונה נכונה ועל שלווה נפשית כדי שהמצב ישתפר, ואם אתן מרגישות שהמצב חמור מאוד או שהוא מלווה בתסמינים לא נעימים – מומלץ לגשת למומחה כמו טריקולוג להמשך בדיקות וטיפול.