במשך שנים רבות פותחו מגוון טיפולים בתחום שיקום השיער והגברת קצב הצמיחה, והיום נדבר על אחד ספציפי – טיפול בפלזמה עשירה בטסיות דם (PRP), שצבר פופולריות כפתרון בטוח ויעיל לקידום צמיחת שיער מחדש. הדם שלנו מכיל טסיות המפרישות חלבונים מיוחדים, המכריחים את העור להתחדש ומגבירים את צמיחת השיער. גורמי הגדילה הנמצאים בטסיות מחיים את זקיקי השיער, ממריצים את התחלקות והתמיינות התאים ובאופן ביולוגי מעודדים אותם לגדול, ויכולים גם להציל זקיקי שיער מתנוונים. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא.
מהו טיפול PRP לשיער?
טיפול בפלזמה עשירה בטסיות דם (Platelet-Rich Plasma או בראשי תיבות PRP) הוא הליך רפואי זעיר פולשני המשמש להמרצת התהליך של הצמחת שיער חדש. טיפול PRP מנצל את טסיות הדם ואת גורמי הגדילה שבהן כדי לקדם את הצמיחה של זקיקי שיער, לשקם רקמות ולהגביר את התחלקות והתמיינות התאים בזקיקים. בטיפול הזה, הפלזמה המועשרת בטסיות מופקת מדגימת הדם של המטופל ומוזרקת לקרקפת שלו. הטיפול מתאים לנשים ולגברים שיש להם שיער דליל או מצב כלשהו של התקרחות, ומעוניינים לעבור טיפול מקצועי ובטוח כדי לעורר את תהליך צמיחת השיער על הראש. זהו תהליך הנעשה רק אצל רופא מומחה כי יש התעסקות בדם של המטופל.
טיפולי פלזמה הם סוג של עזרה ראשונה. באזורים שבהם הזקיקים מתים אי אפשר להציל או להחיות אותם מחדש. הטיפול לא יוכל לעזור במניעת המשך ההקרחה, בטח ובטח אצל גברים שהגורם להקרחה הוא גנטי, והטיפול היחידי כרגע שהוכח מחקרית ואושר לטיפול במניעת המשך ההקרחה הוא פרופסיה.
אז במה כן הוא עוזר? הטיפול עוזר בשיקום הקרקפת, כלומר בחידוש התאים ובעידוד שכפולם בקרקפת לצד בנייה ותיקון של כלי דם באזור. שיקום הקרקפת עוזר לשקם גם את הזקיקים החיים ולעודד את צמיחת השערות החלשות, ולכן אחרי כמה טיפולים המטופל יכול לראות כבר הבדל. לצד זה, חשוב לומר שמי שרוצה לראות הבדל ניכר בתוצאות צריך לשלב טיפולי שיער משמרים נוספים או תכשירים שונים (מינוקסי או פינסטריד) כדי שהתוצאה תישמר לאורך זמן.
מהי פלזמה?
פלזמה היא נוזל שקוף בגוון צהבהב הזורם בכלי הדם של בעלי חוליות, המכיל את תאי הדם ומאפשר את תנועתם בכלי הדם. נפח הפלזמה הוא כ-55% מנפח הדם כולו, והיא מכילה בעיקר מים (כתשעים אחוז מהרכבה), וכן חלבונים שונים כגון גלובולין, אלבומין ופיברינוגן, מלחים כמו סידן, זרחן, נתרן ואשלגן וחומרים רבים אחרים הנמצאים בשיווי משקל עם תכולתם ברקמות השונות. כיוון שדם הבא במגע עם האוויר נקרש, הנוזל המתקבל בדגימת דם יהיה שונה מהפלזמה. הוא לא יכיל את גורמי הקרישה שנוצלו ליצירת הקריש. נוזל זה נקרא נסיוב או סרום.
מה צריך לדעת לפני שמבצעים טיפול PRP לשיער?
טיפול PRP הוא סוג של טיפול עצמי – החומר המוזרק לתוך הקרקפת הוא למעשה חלקים מתוך הדם של המטופל. זהו טיפול שלא אמורות להיות לו תופעות לוואי או סיבוכים מיוחדים, אך כדאי לעדכן את הצוות המטפל אם יש לכם רגישויות כלשהן, בייחוד רגישויות לתרופות או לחומרי הרדמה.
כמו כן, כדאי לבדוק אם הטיפול מתאים לכם באמצעות ייעוץ מקצועי. בדרך כלל כל אדם הסובל מנשירת שיער או התקרחות (בכל שלב על סולם נורווד) יכול להיות מתאים לעבור את הטיפול, אבל יש מצבים ספציפיים כמו אלופציה אראטה שבהם אין טעם לעשות את הטיפול והוא לא יהיה בעל השפעה. את הבדיקה הטובה ביותר תוכלו לעשות אצל רופאים המתמחים בהשתלת שיער ובטיפולים משמרים.
אם עברתם השתלת שיער, מומלץ מאוד לעבור את הטיפול בטווח של החצי שנה הראשונה לאחר ההשתלה משום שהטיפול יכול לסייע מאוד בשלב הזה. חלק מהמרפאות מציעות טיפול כזה כבר ביום שאחרי ההשתלה, ולכן אין ממה לחשוש לבצע את הטיפול. יש אפילו שיגידו שיהיה טוב יותר לבצע אותו אפילו בטווח של שלושת החודשים הראשונים. למי שלא עבר השתלת שיער או שעברה שנה מאז ההשתלה, הטיפול עשוי לסייע וגם עשוי שלא לסייע. מומלץ לעבור אבחון אצל רופא עור או טריקולוג כדי לבדוק אם יש מקום לשיפור באמצעות הטיפול. חבל לזרוק סתם כסף.
חשוב לנו לציין גם את עניין הכאב – כמובן מדובר בנושא סובייקטיבי, ואנחנו לא נסכים על מידת הכאב של טיפול כזה או אחר. ייתכן שהטיפול ייצור תחושת חוסר נוחות אצלכם ויכול להיות שלא תרגישו אותו כמעט בכלל. זה בעיקר תלוי במקצועיות של המטפל אבל אל תתביישו לומר לו שאתם מרגישים חוסר נוחות או כאב.
כיצד מתבצע טיפול PRP?
השלב הראשון בטיפול PRP הוא הכנת הפלזמה שתוזרק לקרקפת. הרופא ייקח מהמטופל דגימת דם פשוטה כמו שעושים בקופות החולים ויכניס אותה למבחנה ייעודית. הרופא ישתמש בצנטריפוגה כדי להפריד את הדם לחלקיו השונים, ומשם הוא יוציא את נוזל הפלזמה העשיר בטסיות וישאיר מאחור את כדוריות הדם האדומות והלבנות, שאינן רלוונטיות לתהליך. לאחר מכן הרופא ישתמש בציוד מתאים כדי להזריק כמויות קטנות של הפלזמה לתוך שכבת האפידרמיס של הקרקפת. הרופא יבצע כמה זריקות לפי היקף הטיפול הנדרש ובאזורים שצריך בהם חיזוק של השיער והגברת הצמיחה שלו. משך הטיפול הוא כשעה והוא אינו דורש הרדמה כללית או אפילו הרדמה מקומית.
אחרי כמה זמן רואים את תוצאות הטיפול?
בדרך כלל אנשים הבאים לקבל טיפול PRP יעברו סדרה של מפגשים (בין 3 ל-5), שבהם הרופא יזריק את הפלזמה לתוך הקרקפת באחת מהשיטות השגרתיות – מזרק סטנדרטי, זריקה בלחץ אוויר, אקדח הזרקה אוטומטי ועוד. בממוצע אפשר להתחיל לראות את תוצאות הטיפול לאחר כחצי שנה, אך זה תלוי בעיקר בקצב צמיחת השיער שלכם ובסוג הנשירה או ההתקרחות שיש לכם. יש מטופלים שיראו תוצאות וצמיחת שיער מחודשת כבר לאחר כמה שבועות, ולעומתם יש כאלו שלא יראו שיפור בכלל. לא כולם זקוקים לטיפול הזה ולא כולם ירגישו שהטיפול עזר להם, ובשביל זה כדאי להתייעץ עם רופא עור או מומחה שיער כדי להבין אם כדאי לכם לבצע אותו.
האם יש תופעות לוואי לטיפול פלזמה לשיער?
כיוון שהחומר המוזרק לתוך העור בקרקפת של המטופל הוא בעצם חלק מהדם שלו, הגוף כבר אמור לזהות את כל החומרים האלו, ואתם כנראה לא תסבלו מתופעות לוואי כלשהן. ייתכן שתהיה נפיחות קלה בקרקפת או שתרגישו שהאזור מגרד קצת בגלל פעולת ההזרקה עצמה, אבל אלו תסמינים קלים שייעלמו מהר.
מה צריך לעשות לאחר הטיפול?
הזרקת PRP לקרקפת אינה דורשת תקופת החלמה ומנוחה, ותוכלו לחזור לשגרת היום יום שלכם מייד לאחר סיום הטיפול. מומלץ להימנע מחפיפה אגרסיבית מדי של הקרקפת בימים הראשונים שאחרי הטיפול כדי שהטסיות והפלזמה יוכלו להיספג היטב בקרקפת, ולרוב יש המלצה להימנע לחלוטין מחפיפה של השיער ביום או היומיים הראשונים. מומלץ גם להימנע משימוש במייבשי שיער, במחליקים או במסלסלים למשך כמה ימים, ולהגן על הקרקפת מחשיפה ישירה וממושכת לשמש באמצעות שימוש בכובע וקרם הגנה. הצוות המטפל יספק לכם הנחיות ברורות וספציפיות המתאימות למצב שלכם כמו שימוש בשמפו מיוחד, המתנה של פרק זמן ספציפי לפני חפיפה ועוד אם הם יראו שיש צורך בכך, וחשוב מאוד שתקשיבו להנחיות כדי להימנע מפגיעה באפקטיביות של הטיפול.
היכן מבצעים טיפול PRP והאם יש מקומות מומלצים?
רק רופא מומחה רשאי להעביר טיפולי PRP, בגלל ההתעסקות בלקיחת דם ובהפרדת הפלזמה והטסיות. לכן כשאתם בוחרים קליניקה לטיפולי שיער מהסוג הזה, חשוב ואפילו קריטי לוודא שלצוות המטפל יש ההסמכות הנדרשות כדי שתעברו טיפול מקצועי ובטוח. לחצו על הקישור כדי להגיע לרשימת המרפאות והרופאים שבדקנו בעצמנו ואנחנו ממליצים עליהם לטיפול הזה ולמגוון הליכים בתחום השתלת השיער והטיפולים המשמרים.
חברת איילת גייר שמה לה למטרה את הגשמת חלומם של אלפי גברים ונשים לשיער מלא ובריא, תוך הקפדה על שירות ללא פשרות, לרבות תמיכה וליווי צמוד גם לאחר שנה וחצי מתום הטיפול.
ביונד אסתטיק היא רשת קליניקות בוטיק לפתרונות לחיזוק ושימור השיער המציעה מגוון פתרונות אסתטיים מתקדמים כגון טיפול PRP/IPRF במגוון סניפים - בחוצות המפרץ בחיפה ובכפר סבא
כמה עולה טיפול PRP?
העלות של טיפול PRP משתנה לפי קריטריונים כמו עלות שעות הרופא, המושפעות מהמוניטין והניסיון שלו או של הקליניקה, מכמות המפגשים שתצטרכו, מסוג המבחנות שהרופא ישתמש בהן ועוד. עלות טיפול PRP בודד בישראל יכולה לנוע בין 800 ל-1,500 ש"ח בערך. יכול להיות שהרופא יגיד לכם שתצטרכו כמה מפגשי טיפול, הנעשים בדרך כלל במרווחים של כמה שבועות או כמה חודשים כדי להשיג את התוצאות הרצויות ולשמור עליהן.
לסיכום
לטיפול PRP יש פוטנציאל להמריץ את צמיחת השיער הטבעית ולשמר את השיער הקיים שלכם. הטיפול מהיר ולא פולשני כמעט בכלל (בכל זאת מדובר בהזרקה של חומרים לקרקפת), אינו דורש זמן החלמה ויכולות להיות לו תוצאות טובות כבר תוך כמה שבועות. אם אתם גברים או נשים המתמודדים עם נשירת שיער או התקרחות, אנחנו ממליצים לכם לפנות לייעוץ מקצועי כדי לבחון את האפשרות לעבור טיפול PRP לשיקום השיער שלכם והגברת הצמיחה שלו.