קרקפת שומנית – איך מתמודדים איתה?

קרקפת שומנית יכולה להיות בעיה מתמשכת ומתסכלת עבור אנשים רבים. ייצור עודף של סבום עלול להוביל למצב של שיער שמנוני ורפוי, לנקבוביות סתומות ואפילו לאקנה בקרקפת. זוהי אינה גזרת גורל – יש בהחלט דרכים רבות לטפל במצב, אך חשוב קודם כול להבין גם ממה הוא נגרם. בואו נדבר על הנושא בהרחבה ונספר לכם על האפשרויות העומדות לפניכם.

קרקפת שומנית יכולה להיות בעיה מתמשכת ומתסכלת עבור אנשים רבים. ייצור עודף של סבום עלול להוביל למצב של שיער שמנוני ורפוי, לנקבוביות סתומות ואפילו לאקנה בקרקפת. זוהי אינה גזרת גורל – יש בהחלט דרכים רבות לטפל במצב, אך חשוב קודם כול להבין גם ממה הוא נגרם. בואו נדבר על הנושא בהרחבה ונספר לכם על האפשרויות העומדות לפניכם.

מהם הגורמים לקרקפת שומנית?

העור שלנו כולו, ובפרט העור בקרקפת, מייצר סבום (sebum או חֵלֶב בעברית), שהוא נוזל שומני שמטרתו לשמן את השיער והעור, לרכך אותם ולמנוע התייבשות שלהם. ייצור עודף של סבום, הגורם לתחושה של קרקפת שומנית, נגרם בדרך כלל מכמה סיבות עיקריות:

גנטיקה

קרקפת שומנית היא עוד אחת מהתופעות הגופניות המושפעות מהגנטיקה שלנו. הקרקפת שלנו מייצרת בממוצע כ-3 גרם סבום ביום, אך יש אנשים שה"קלפים" שהם קיבלו גורמים לקרקפת שלהם לייצר כמות רבה יותר של שומן, ולכן הם מרגישים ורואים שהשיער שלהם שומני יותר משל אחרים.

מזג אוויר

מזג האוויר שבחוץ עלול להשפיע גם הוא על פעילות ההפרשה של סבום בקרקפת. יש מי שחשיפה למזג אוויר לח דווקא תעורר אצלו את התופעה, ויש מי שדווקא בחורף ירגיש שהקרקפת שלו שומנית בגלל פעילות רבה של הפרשת סבום הנועדה למנוע יובש של האזור.

מתח

גם הלחץ הנפשי שאנחנו חווים יכול להיות גורם המעורר את הבלוטות ויוצר פעילות יתר של הפרשת סבום, המתבטאת בקרקפת שומנית.

שינויים הורמונליים

אנשים רבים סובלים מקרקפת שומנית כסימפטום של שינויים הורמונליים, כמו בתקופה של גיל ההתבגרות, היריון ולידה או אפילו בגיל המעבר.

האם שומן רע לשיער שלנו?

הסבום הוא אינו חומר המזיק לשיער שלנו, אלא להיפך – זהו חומר שהגוף מפריש באופן טבעי כחלק מהפעילות השגרתית התקינה. עם זאת, מצב של עודף שומן הוא זה שעלול ליצור תופעות שליליות שונות, ובמקרים חמורים יובילו למקרים הדורשים טיפול מקיף לשיקום השיער. זוהי אחת הסיבות שאנחנו חופפים את השיער שלנו באופן קבוע ומנקים ממנו הצטברויות של שומן ולכלוך.

כיצד מפחיתים את השומניות בקרקפת?

מצב של קרקפת שומניות יכול להיות מתסכל ולא נעים, אך יש לנו כמה פתרונות בשבילכם שהם קלים לשילוב ביום יום שלכם:

חפיפה נכונה

הדרך שבה אתם משתמשים בתכשירים שלכם לניקוי השיער הם חשובים בדרך לפתרון. נתחיל בעובדה שחפיפה בתדירות גבוהה מדי מעוררת את בלוטות החלב להפריש את החומר, משום שבחפיפה נכונה ויסודית אתם מסירים לחלוטין את כל הסבום מהקרקפת. זה אומר שאתם צריכים למצוא את האיזון הנכון של כמות החפיפות השבועיות שלא תעורר פעילות יתר של הבלוטות על הקרקפת. יש אנשים החופפים פעם ביום ויש כאלו החופפים רק פעמיים או שלוש בשבוע – הכול לפי התחושה ולפי מצב הקרקפת שלכם. כמו כן, כשאתם משתמשים בשמפו עליכם לחפוף היטב את הקרקפת, ואם אתם משתמשים במרכך חשוב לשים אותו על הקצוות של השיער כדי למנוע משימון נוסף של הקרקפת ולהעניק לשערות את החיזוק שמגיע מהמוצר. חשוב גם לשטוף היטב את כל השמפו והמרכך מהשיער כדי למנוע הצטברויות שיגרמו לגרד, לחסימת זקיקים ולתחושה שומנית ולא נעימה.

עיסויים

עיסוי עדין של הקרקפת בעת החפיפה הוא מפתח לשמירה על איזון – עיסוי נמרץ מדי עלול ליצור את האפקט ההפוך ולעורר את הבלוטות להפריש סבום. עסו בעדינות את האזור באמצעות הכריות של האצבעות, והשתמשו במים פושרים או קרים ככל האפשר כדי לדכא את פעילות הבלוטות (מים חמים יעוררו אותן).

תזונה

כמו תמיד, תזונה מאוזנת המכילה את אבני הבניין החשובות של הגוף תעזור לכם להתמודד בהצלחה גם עם מצב של קרקפת שומנית. חומרים שיחזקו את השיער שלכם כמו ויטמין B6 או אבץ הם המומלצים ביותר, משום שהם מחזקים את השערות ושומרים על איזון באזור. מומלץ להימנע מתזונה עשירה בסוכרים, במוצרי חלב ובבשר אדום, משום שאלו עלולים להיות קשורים להופעת המצב של קרקפת שומנית.

תכשירים מתאימים

התכשירים שאתם משתמשים בהם חשובים לא פחות מהטכניקה שבה אתם משתמשים בה כדי לנקות איתם את הקרקפת. יש בשמפואים תעשייתיים חומרים העלולים להצטבר על הקרקפת שלכם וליצור שכבה מלאכותית של שומן, שהיא בדיוק ההיפך מהמטרה הרצויה. השכבה הזו גם סותמת את הנקבוביות של השערות, ועלולה לגרום לנשירת השיער בגלל סתימה של הזקיקים. מומלץ למצוא שמפו המותאם לשיער שמן ולקרקפת שומנית כדי לוודא שאתם מעניקים לשיער שלכם את הטיפול הנכון לו.

האם קרקפת שומנית עלולה לפגוע בהשתלת שיער?

לקרקפת שומנית יש פוטנציאל לפגוע בהצלחתה של השתלת שיער בגלל שהשומן עלול לחסום את הזקיקים ואת אספקת הדם התקינה שלהם, אך היא אינה הגורם הישיר או היחיד העלול להשפיע על הטיפול. שמירה על היגיינה נאותה באמצעות חפיפה נכונה ובתדירות המתאימה, לצד טיפולי שיער משמרים והתייעצות עם הצוות המטפל לפני ההשתלה או אחריה יבטיחו שתוכלו לשמור ככל האפשר על תנאים אופטימליים בקרקפת להצלחת הטיפול, גם אם אתם חווים לפעמים מצב של קרקפת שומנית. הצוות ייעץ לכם באילו סוגים של שמפו להשתמש לפני ההשתלה ואחריה, וייתנו לכם עוד טיפים מעשיים שיעזרו לכם לשמור על רמת שומניות מאוזנות בקרקפת שלא תפגע בהצלחת ההשתלה.

סיכום

התמודדות עם קרקפת שומנית לא חייבת להיות קרב מתיש. על ידי הבנת הסיבות הגורמות למצב וטיפול נכון להפחתת השומניות כמו חפיפה נכונה של השיער, תזונה מאוזנת ושימוש בתכשירים הנכונים, תוכלו לנהל את המצב ביעילות וליצור מצב של שיער וקרקפת בריאים ומאוזנים.