בתחום הטיפול בשיער והשמירה על בריאותו יש מגוון רחב של מוצרים היכולים לעזור לחזק את השיער, לעודד את צמיחתו ולעזור לשמור עליו כמה שאפשר מנשירה ומשבירה. אחד המוצרים הפופולריים הוא ביוטין, שהוא תוסף תזונה חשוב של אחד מהוויטמינים החיוניים בבריאות השיער.
מה זה ביוטין?
ביוטין הוא שמו של ויטמין B7 (או ויטמין H), אחד מהוויטמינים שהגוף שלנו זקוק להם כדי לתפקד בצורה טובה ותקינה. הוא מסייע בייצור אנרגייה, בחילוף חומרים של חלבונים וחומצות שומן ובתפקוד תקין של מערכת העצבים, ויש לו גם השפעות בתחום הצמחת השיער שנדבר עליהן מייד. ביוטין הוא ויטמין שהגוף שלנו מייצר באופן טבעי, אבל עלול להיווצר חוסר בגוף בשל סיבות כמו תזונה לקויה, ולכן הוא מגיע גם כתוסף תזונה עצמאי בנוסף למגוון המאכלים הזמינים המכילים גם את הוויטמין הזה.
איך ביוטין קשור לשיער שלנו?
ביוטין ממלא תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות השיער, והוא אחד מהוויטמינים המומלצים לטיפול בנשירת שיער. הוא תורם לייצור קרטין, אחד החלבונים העיקריים המרכיבים את השיער שלנו (וגם הציפורניים והעור שלנו) ומעניקים לו את חוזקו, גמישותו ועמידותו. ביוטין משתתף גם בתהליך יצירת החלבון קולגן, שגם לו יש השפעה על גמישות השיער, על חוזק השורש ועל תפקוד תקין של הזקיק. כמו כן, ביוטין תורם לבריאות עור הקרקפת, שם נמצאים זקיקי השיער. עור קרקפת בריא הוא חיוני לצמיחה תקינה של שיער חזק. ביוטין מסייע בוויסות הייצור של סבום, השומן הטבעי המופרש בקרקפת, ותורם למניעת קשקשים ודלקות.
איך נוכל לדעת אם חסר לנו ביוטין בגוף?
חוסר של ביוטין בגוף מוביל לתסמינים שונים כמו יובש ופריחה בעור, עייפות, היפוגליקמיה וגם שיער דליל ונשירה שלו. חוסר בביוטין בגוף הוא לא מצב נפוץ כל כך, אם כי אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות עלולים לחוות זאת יותר (כיוון שביוטין מיוצר במעיים על ידי החיידקים הנמצאים בהם). כדי לבדוק בצורה מדויקת יותר אם יש לכם חוסר בביוטין בגוף מומלץ לעבור בדיקות דם או שתן ולהתייעץ עם רופא.
אילו יתרונות יש לצריכת ביוטין?
לצריכה של כמות מספקת של ביוטין יש כמה יתרונות חשובים:
- בריאות השיער, העור והציפורניים – אם יש לכם חוסר בביוטין בגוף, צריכת הוויטמין הזה תשפר מאוד את הבריאות והחוזק של השיער, העור והציפורניים שלכם בזכות החיזוק לתהליכים בגוף הכוללים יצירת קולגן וקרטין
- היריון תקין – ביוטין הוא ויטמין חשוב למהלך היריון תקין. לא מעט נשים עלולות לסבול מחוסר ביוטין בגוף במהלך ההיריון, ולכן מומלץ מאוד שהן יוודאו שהתזונה שלהן כוללת כמות נדיבה של ביוטין (כולל בתוספי תזונה)
- בריאות מערכת העצבים – לצריכת ביוטין בכמות מספקת יש השפעה חיובית על בריאות מערכת העצבים
חשוב לציין שעל אף היתרונות הברורים של צריכת ביוטין, חשוב להתייעץ עם רופא לפני שאתם מתחילים להשתמש בו. גם אם אתם סובלים מנשירת שיער, יכול להיות שהסיבה אינה חוסר בביוטין ולכן נטילת התוסף לא בהכרח תעזור לכם.
האם התוסף ביוטין 10,000 יכול לעזור במניעה של נשירת שיער?
אם הסיבה לנשירת השיער נובעת מתזונה לקויה, ובפרט מתזונה הגורמת לחוסר בביוטין, או מבעיות עיכול המפריעות לייצור הטבעי של ביוטין בגוף, התוסף יעזור לכם לקבל כמות מספקת של הוויטמין להחזרת התפקוד התקין של הגוף התלוי בו. זוהי הסיבה שחשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש – נטילה שלא לצורך תהיה פשוט חסרת השפעה, וכל עודפי הוויטמין יצאו מהגוף דרך השתן כיוון שמדובר בוויטמין מסיס במים. בדרך כלל ממליצים לאנשים הנמצאים אחרי השתלת שיער לצרוך ביוטין כדי לשמור לאורך זמן על תוצאות הטיפול.
אילו מאכלים מכילים ביוטין באופן טבעי?
ביוטין נמצא בכמויות טובות בהרבה מזונות שאנחנו צורכים באופן יום יומי:
- מקורות מן החי – ביצים מבושלות הן מקור מצוין לביוטין, ואפשר למצוא אותו גם בבשר, בחלב ובדגים
- מקורות מן הצומח – אגוזים שונים כמו אגוזי לוז, שקדים ובוטנים מכילים כמות טובה של ביוטין, לצד פטריות, בננות, אבוקדו, בטטה וזרעים כמו זרעי דלעת, זרעי חמניות וזרעי פשתן
כיצד לצרוך בצורה מיטבית ביוטין וכמה מומלץ לצרוך ביום?
רוב בני האדם מקבלים כמות מספקת של ביוטין מהתזונה שלהם. ההמלצה היא מינון של 30 עד 35 מק"ג ביום, ולנשים בהיריון או נשים מניקות מומלץ לצרוך כמות גדולה קצת יותר כדי לפצות על החוסר הפוטנציאלי. הצריכה הטובה ביותר נעשית באמצעות אכילת המזונות המתאימים ונטילת תוסף תזונה במקרה הצורך. כמו כן, מומלץ להימנע מצריכה מופרזת של אלכוהול כיוון שהוא עלול להפריע לספיגת ביוטין בגוף.
האם יש לביוטין לשיער תופעות לוואי, ומה קורה אם צרכנו יותר מדי?
לביוטין אין תופעות לוואי קריטיות במקרה של צריכת יתר, וברוב המוחלט של המקרים העודפים יצאו מהגוף דרך השתן. במקרים נדירים העודף עלול ליצור הפרעה ביעילות של תרופות אחרות שאתם נוטלים, ואם תערכו בדיקת דם ייתכן שהתוצאות יהיו שגויות בגללו. חשוב שתציינו בביקור אצל הרופא אם אתם נוטלים תרופות נוספות כדי לקבל ייעוץ ממוקד המתאים למצב הספציפי שלכם.
לסיום
ביוטין הוא ויטמין חשוב לתפקוד תקין של הגוף, ובפרט לשמירה על בריאות השיער ולמניעת נשירתו. צריכה של כמות מספקת של ביוטין יכולה להיעשות בקלות על ידי אכילת מזונות עשירים בביוטין, אך יש גם תוסף תזונה שיכול לעזור לכם לשמור על רמות ביוטין תקינות בגוף.
באתר המושתלים תוכלו לקרוא עוד מידע חשוב כמו המלצות על השתלת שיער בארץ ובחו"ל, מידע על המצבים הרפואיים השונים הקשורים לנשירת שיער ועוד כתבות מגזין מעניינות למי שמעוניין ללמוד עוד על הנושא או לחפש מידע על השתלת שיער ועל טיפולים משלימים.