השתלת שיער – המדריך המקיף
השתלת שיער היא הפתרון האולטימטיבי לגברים וגם לנשים המעוניינים להסתיר התקרחות גנטית. מתי בוצע הטיפול לראשונה? מהן השיטות הקיימות היום להשתלת שיער? כמה זה עולה, וכמה זה כואב? בואו לקרוא את המדריך המקיף שהכנו לכם, המיועד לענות לכם על כל השאלות ולספק לכם מידע חשוב שלא ידעתם שאתם צריכים.
מהי בעצם השתלת שיער?
השתלת שיער היא תהליך כירורגי שבו הרופא המטפל מסיר זקיקי שיער מאזור אחד בגוף של המטופל ומשתיל אותם במקום אחר בגוף. בדרך כלל השתלת שיער מתבצעת בקרקפת, אבל יש אנשים העוברים השתלת שיער כדי לחדש שיער בפנים, כמו הזקן או הגבות, או בחלקי גוף אחרים.
מתי הייתה השתלת השיער הראשונה?
יש עדויות לשימוש בעור מהצדדים של הראש כדי לעשות השתלות שיער עוד מהמאה ה-19, כשבשנת 1897 ביצע הדוקטור מנחם הודרה (Menahem Hodara) ניסוי בהשתלת שיער.
ביפן אפשר לראות עוד משנות ה-30 של המאה הקודמת טיפולים שנועדו לשקם שיער פנים (גבות וריסים) אחרי פציעות.
אבי השתלות השיער המודרניות הוא ד"ר נורמן אורנטרייך (Norman Orentreich), והוא זה שביצע את השתלת השיער הראשונה בסוף שנות ה-50, לגברים שסבלו מהתקרחות. הוא זה שהוכיח שהעברת זקיקים ממקום למקום עדיין מאפשרת להם לצמוח כרגיל, ולכן אפשר להסתיר קרחות באמצעות השתלת שיער.
במשך השנים התחום התפתח מאוד, והרבה רופאים ברחבי העולם עדיין ממשיכים לחקור ולפתח שיטות פולשניות פחות ומדויקות יותר לביצוע השתלות שיער מהירות ואמינות יותר.
אילו שיטות קיימות היום להשתלת שיער?
היום קיימות בשוק כמה שיטות להשתלת שיער, והמוכרות ביותר שבהן הן FUE, FUT, DHI:
- FUT – Follicular Unit Transplantation – שיטה מסורתית להשתלת שיער שבה נלקח פס ארוך ודק מהחלק האחורי של הקרקפת, שבדרך כלל עמוס בזקיקי שיער ואינו מושפע מהתקרחות גנטית. מהפס הזה מפרידים את זקיקי השיער, ולאחר מכן מנקבים את אזור היעד ומשתילים את הזקיקים. הזקיקים נשתלים בזהירות ובדייקנות כדי לדמות כמה שאפשר דפוס שיער טבעי ונורמלי. שיטה זו מהירה יותר ומבטיחה העברה של כמות גדולה יותר של זקיקים, אך היא משאירה צלקת בולטת. שיטה זו ידועה גם בשם שיטת ה"סטריפ".
- FUE – Follicular Unit Extraction – השיטה הנפוצה ביותר להשתלת שיער. בשיטה זו מוציאים את הזקיק, מחטאים אותו בתמיסה מיוחדת ולאחר מכן באמצעות מחט מיוחדת יוצרים חריצים או נקבים בקרקפת כדי לשתול בהם את הזקיקים. האזורים שמהם לוקחים את הזקיקים בשיטה זו היא הצדדים של הראש וחלקו האחורי, שבדרך כלל אינם מקריחים בקלות. הזקיקים מושתלים בדייקנות ובקפדנות באזורים הדלילים בשיער כדי ליצור מראה של שיער טבעי ואחיד. שיטה זו דורשת גילוח מלא של הראש כדי שיהיה קל יותר להוציא זקיקים ולשתול אותם.
- DHI – Direct Hair Implantation – בדומה ל-FUE, גם בשיטה זו מוציאים זקיקים בזה אחר זה, אך בשיטה זו משתמשים בעט מיוחד שאיתו מנקבים את אזור היעד ושותלים את הזקיק בתנועה אחת. שיטה זו מהירה יותר מ-FUE וזמן ההחלמה מהשתלה זו קצר יותר משל אחרות, ולפעמים טיפול בשיטה זו גם אינו מצריך גילוח של הראש, ולכן היא השיטה המועדפת על נשים המעוניינות בהשתלת שיער.
ד"ר קרולינה נלינגר עם ניסיון של מעל-11 שנים בהשתלות שיער בשיטות FUE ו-DHI ביצעה מעל 3200 השתלות שיער. יחד עם צוות של רופאים וטכנאים מנוסים ומקצועיים במרפאת DNG Medical הממוקמת בישראל
ד“ר אילקר הינו רופא מומחה בעל שם עולמי חבר בISHRS (והיחידי במדינת ישראל) המספק את הרמה הגבוהה ביותר בענף ניתוחי השתלת השיער בעולם. הוא מתכנן ומפקח על כל הניתוחים, השאר נעשה בעזרת צוות אחיות חדר הניתוח המנוסות שלו. הצוות הקבוע של האחיות שעומד בסטנדרטים המחמירים בעולם עם נסיון של 25 שנים
ד״ר כריס טסקלוס, משתיל שיער מאסטר מוסמך על ידי האקדמיה לשיקום שיער לונדון, בשנים האחרונות ביצע באופן מלא למעלה מ-2000 טיפולי השתלת שיער מוצלחים במיוחד והנו מאושר ומופיע ברשימת GMC DOCTORS באנגליה המאפשר לבצע טיפולים בלונדון, גלזגו, פריז ודובאי.
האם כל אחד יכול לבצע השתלת שיער?
יש כמה תנאים שמטופל צריך לעמוד בהם כדי לעבור טיפול השתלת שיער:
- יש שיער להעביר – השתלת שיער אינה מתבצעת יש מאין, והמטופל אינו מקבל תרומת זקיקים מתורם חיצוני. כלומר כל זקיקי השיער מגיעים מהמטופל ורק משנים את מקומם בגוף, ולכן מועמד טוב להשתלת שיער צריך שיהיו לו הרבה זקיקי שיער על הראש, שאפשר להעביר לאזורים שבהם יש מיעוט זקיקים.
- ההתקרחות היא התקרחות גברית טיפוסית או נובעת מפציעה – נשים בדרך כלל אינן מועמדות טובות להשתלת שיער כיוון שהנשירה אצלן אינה גנטית אלא הורמונלית או נובעת מגורמים אחרים המשפיעים על כל השיער בגוף. לכן הקהל הנפוץ להשתלות שיער הוא בעיקר גברים, הסובלים יותר מהתקרחות גנטית, ובפרט מהתקרחות גברית טיפוסית. כמו כן, קרחות הנובעות מפציעות גם הן ניתנות לטיפול, בתנאי שיש זקיקי שיער שאפשר להעביר מהצד האחורי של הראש.
- ייעוץ מטעם רופא מומחה – אין מה לעשות, גם אם מישהו רוצה מאוד לעבור טיפול השתלת שיער, יכול להיות שהוא לא מתאים. אחד השלבים באבחון ובהתאמת הטיפול הוא ייעוץ של רופא מומחה, ורק הם יוכלו לקבוע בוודאות אם אתם מועמדים טובים להשתלה. ההגדרה למועמדים טובים היא שאתם עומדים בתנאים להשתלה, ואם תעברו טיפול השתלה הוא כנראה יצליח ולא יהיו גורמים צפויים לכישלון כמו חוסר איזון הורמונלי שעלול להוביל לנשירה מוגברת.
מתי מתחילים לראות תוצאות?
אין קסם שיצמיח את השיער על הראש באופן מיידי. כאמור, הטיפול הוא השתלת זקיקים, ולשיער לוקח כמה זמן לצמוח. יש אנשים שקצב צמיחת השיער שלהם מהיר יחסית, אבל גם במקרה כזה מדובר בכמה שבועות ואף כמה חודשים עד שתוכלו להרגיש ולראות כמות ניכרת של שיער ראש יפה וסמיך. הזמן הממוצע שאחריו מתחילים לראות תוצאות הוא 3 חודשים אחרי ההשתלה, אחרי שהקרקפת החלימה והזקיקים הסתגלו למקומם החדש בגוף, וצמיחת כל השיער המושתל, כשהוא בריא, חזק וסמיך, מתרחשת בדרך כלל כשנה אחרי הטיפול.
האם השיער המושתל אמור לנשור?
השיער הנשתל נלקח מאזורים בראש שהם שופעי שיער, וההשפעה הגנטית של התקרחות באזורים האלו נמוכה ואף אינה קיימת. לכן השיער המושתל ימשיך לצמוח לאורך כל החיים ואינו אמור לנשור. אפשר לטפל בשיער כמו שרוצים ולא לדאוג מהתקרחות חוזרת. עם זאת, צריך לזכור שנשירה היא תהליך טבעי שקורה לכל השיער בגוף. כל אדם משיר כ-100 שערות ביום, ולכן נשירה של שיער מושתל אינה אינדיקציה להשתלה שלא הצליחה, ובדרך כלל מדובר בסך הכול בתפקוד נורמלי של הגוף.
מאיפה לוקחים את השיער לביצוע ההשתלה?
בדרך כלל משתמשים בשיער שבצידי הראש ובחלקו האחורי, כיוון ששם הוא נוטה לא להיות מושפע מהתקרחות גנטית. תחשבו על השיער של בן גוריון – קרחת קדמית והרבה שיער בצדדים ומאחורה.
קצת על ההליך הרפואי
אחרי שהבנו מהן השיטות שבהן משתילים שיער, בחלק הזה תוכלו לקרוא מידע כללי על הליך ההשתלה עצמו, על תופעות לוואי שעלולות להופיע ועוד פרטים חשובים:
זמן ההליך
הליך ההשתלה עצמו לוקח כמה שעות, בדרך כלל 8-6 בטיפול מתמשך אחד. במקרים חריגים מאוד התהליך יהיה ארוך יותר ואף יתפרש על יומיים. במהלך הטיפול תהיו ערניים ומודעים לסביבה, ותוכלו לדבר עם הצוות המטפל. במהלך הטיפול גם תקבלו כמה דקות לעמוד ולהתמתח, לאכול משהו קטן וכמובן לשתות מים.
סוג הרדמה
הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית, כיוון שאין סיבה להרדים את המטופל לחלוטין. ההרדמה מתבצעת באמצעות טשטוש, זריקת הרדמה מקומית או זריקות לחץ בראש. אם אתם מרגישים אי נוחות או כאב במהלך הטיפול אל תהססו לומר זאת לצוות המטפל, הם ידעו מה לעשות ואיך לעזור לכם להרגיש הכי נוח שאפשר במהלך ההשתלה.
כאב
התהליך אינו אמור לכאוב בזכות ההרדמה, ולכל היותר אמורים להרגיש כאב קל ואי נוחות זמנית. אחרי ההשתלה ייתכנו כאבים בקרקפת המעידים על תהליך ההחלמה התקין, ותוכלו להשתמש במשככי כאבים כדי להתמודד איתם.
סיבוכים תופעות לוואי
תופעות לוואי נפוצות של השתלת שיער הן גרד, נפיחות, הופעת גלדים, מראה יבש של הקרקפת, אדמומיות ותחושה של קרקפת "רדומה". אין סיבה לחשוש מהופעת תופעות הלוואי, והן אמורות להיעלם תוך כמה ימים.
הליך השתלת השיער הוא בטוח והרופאים מנוסים ומודעים לכל המחקר בנושא, אך בכל זאת זהו טיפול רפואי כירורגי ויש סיכוי כלשהו לסיבוכים, לתוצאות חלקיות או שהוא אינו ישפיע על הגוף. מומלץ לבחור באחת מהמרפאות להשתלת שיער שהן מנוסות ובעלות מוניטין חיובי כדי להקטין ככל האפשר את הסיכון לסיבוכים.
צלקות
אחת מתופעות הלוואי של השתלת שיער היא צלקות, כיוון שכדי להוציא את זקיקי השיער ולשתול אותם במקום אחר צריך לבצע חתכים בעור. לכל שיטת השתלה יש השפעה אחרת על העור, למשל FUT שבה חותכים פיסה שלמה של העור לעומת FUE שבה יוצרים חריצים בעור. הצלקות אינן נעלמות במהירות, אך רובן יוסתרו בעזרת השיער החדש והיפה שיצמח.
תקופת החלמה
כל אזור המשתתף בתהליך חווה פרק זמן אחר להחלמה:
- האזור התורם – האזור שממנו נלקחים הזקיקים להשתלה בדרך כלל מחלים הכי מהר. כבר אחרי כמה ימים התסמינים ותופעות הלוואי ייעלמו, ולא יהיה אפשרי להבחין שנלקחו משם זקיקי שיער.
- האזור המושתל – זמן ההחלמה של האזור שמשתילים בו את הזקיקים הוא קצת יותר ארוך. תופעות הלוואי והתסמינים נעלמים בהדרגה, וחולף כשבוע עד שהם נעלמים לחלוטין או כמעט לגמרי.
במהלך תקופת ההחלמה תוכלו להשתמש בכמה מוצרים שיכולים לחזק את השיער שלכם ולהבטיח שההשתלה תצליח:
- ויטמינים – ויטמין B7 (ידוע גם בשם ביוטין) יחזק את זקיקי השיער ויעבה את השיער עצמו. אתם יכולים גם לצרוך מולטי ויטמין שיש בו ברזל, אבץ ומגנזיום
- דקל ננסי – צמח מרפא שיכול לעזור להאט את קצב נשירת השיער
- פרופסיה – תרופה הניתנת לסובלים מהתקרחות גברית. תרופה זו מגבירה את קצב צמיחת השיער ועוזרת למנוע את נשירתו. תרופה זו ניתנת במרשם רופא בלבד ולכן יש להתייעץ עם רופא
- מינוקסידיל – תמיסה שמרססים על השיער כדי לחזק ולעבות אותו. התמיסה אינה דורשת מרשם רופא ואפשר להשיג אותה ברשתות הפארם
אתם תמיד יכולים להתייעץ עם הרופא המטפל שיבצע את ההשתלה כדי לקבל שמות של עוד מוצרים שיעזרו לכם להבטיח את הצלחת ההשתלה.
כיצד יש לפעול וממה יש להיזהר לאחר השתלת השיער?
הגעתם ליום שאחרי, ועכשיו אתם לא בטוחים מה לעשות. לשם כך אנחנו כאן. אחרי השתלת שיער תצטרכו לנקוט כמה אמצעי זהירות כדי להבטיח שהקרקפת תחלים במלואה ושהזקיקים לא ייפגעו. למשל, בשבוע הראשון אחרי ההשתלה מומלץ לישון על כרית טיסה שתגביה את הראש, כדי להימנע ממגע באזור הקרקפת. יכול להיות שתרגישו עקצוצים, גרד ונפיחות באזור. אלו הן תופעות לוואי נפוצות שאינן מעידות על כישלון התהליך. כמו כן, חשוב לשמור על ההיגיינה של המיטה, הראש והגוף בהתאם להוראות של הרופא כדי להפחית את הסיכון לגירויים ולפגיעה בהשתלה. כדאי גם להיזהר בימים הראשונים ממגע לא רצוי (פגיעה ממסגרת של הרכב או מדלת מקלחון), ולהימנע ממוצרים כמו קפאין וסיגריות העלולים להשפיע לרעה על זקיקי השיער ועל הצלחת ההשתלה. הצוות שיטפל בכם בהשתלה יהיה מוכן עם תוכנית לשבוע שאחרי, ובכל מקרה אל תהססו לשאול אותם מה אתם יכולים לעשות וממה כדאי להימנע.
מהם המחירים של השתלת שיער?
התמחור של השתלת שיער תלוי בכמה גורמים, כמו כמות הזקיקים המושתלים, שיטת ההשתלה שמשתמשים בה ותשלום על חדר הניתוח ועל העבודה של הצוות המטפל. מחירי השתלת שיער יכולים לנוע בין 10,000 ל-30,000 ש"ח בארץ, ואם אתם מתכננים לטוס לחו"ל לבצע השתלה, למשל בטורקיה או ביוון, המחיר של ההשתלה עצמה כנראה יהיה נמוך יותר אך יש להביא בחשבון את העלויות הנלוות כמו טיסה, חדר במלון ועוד. עלות נמוכה יותר לטיפול אינה מעידה בהכרח על איכות נמוכה, אלא תלויה ביכולות של המטפלים שבחרתם בהם וגם ביוקר המחיה של המדינה שבה בחרתם לעבור את הטיפול.
סיכום
השתלת שיער היא פתרון קבוע ואידיאלי לגברים הסובלים מהתקרחות גנטית ומעוניינים להחזיר לעצמם מראה אטרקטיבי של שיער סמיך ושופע. בעשורים האחרונים המחקר בנושא השתלות שיער התקדם מאוד, והשיטות הקיימות היום להשתלה כמעט ואינן פולשניות, והן מדויקות, מהירות יחסית ומשיגות תוצאות מרשימות. כדי לדעת מהו הטיפול המתאים בשבילכם מומלץ לבצע סקר שוק, לשמוע המלצות ולקרוא ביקורות על מטפלים ועל מרפאות, וללכת לייעוץ מטעם רופא מטפל כדי לקבל מענה מקצועי ומדויק המתאים לסיטואציה.
שאלות נפוצות
המחיר של השתלת שיער משתנה בהתאם לתנאים שלה, כמו כמות הזקיקים שמשתמשים בהם בטיפול, השיטה והציוד שבהם משתמשים בהשתלה ועוד. נתונים אלו נקבעים בפגישת הייעוץ לפני הטיפול. מחיר השתלת שיער בישראל נע בין 10,000 ל-30,000 ש"ח בדרך כלל, ובחו"ל היא יכולה להיות זולה יותר. לחצו כאן לעוד מידע על מחירי השתלת שיער.
יש הרבה מרפאות ורופאים בארץ ובעולם שלהם ניסיון וידע בהשתלות שיער. כדי לדעת מהו המקום המתאים ביותר לכם בצעו סקר שוק, בקשו המלצות מחברים וקראו ביקורות ברשת. אתם תמיד יכולים גם לקבוע פגישת ייעוץ עם רופא כדי לשמוע עוד פרטים. מחקר מקיף הוא הדרך הכי טובה לוודא שאתם בוחרים רופא מקצועי שייתן לכם את התוצאות הטובות ביותר. יש גם אנשים שמעדיפים לבצע השתלת שיער ביוון או בטורקיה, כיוון שאיכות הטיפול זהה אך בדרך כלל המחירים נמוכים יותר מטיפולים בארץ.
לכל שיטת השתלה יש יתרונות וחסרונות משלה, בין אם מדובר במשך זמן הטיפול, ברמת הדיוק של השתלת הזקיקים, בצלקות שנשארות או ברמת הפולשניות של ההליך. מומלץ לקרוא על כל השיטות הקיימות, אך ההמלצה הכי טובה היא ללכת להתייעץ עם רופא שמבצע השתלות, בייחוד זה שאתם מתכננים לעבור אצלו את הטיפול, ולשאול לדעתו. הרופא יאבחן את מצבכם וימליץ לכם על השיטה המתאימה לכם ביותר בהתאם למצב השיער הקיים ולנתונים רלוונטיים אחרים.
השתלת שיער אורכת בדרך כלל 8-6 שעות בטיפול אחד. במקרים חריגים מאוד ההליך יהיה ארוך יותר, או שיתפצל לשני טיפולים בימים עוקבים. במהלך הטיפול תוכלו לצאת להפסקה כדי לחלץ עצמות, ללכת לשירותים, לאכול ולשתות.
התקרחות גברית גנטית עלולה להופיע גם בגיל מוקדם, והיא אינה נחלתם של האוכלוסייה המבוגרת. רוב הרופאים ממליצים לעבור טיפול השתלת שיער רק מאמצע שנות העשרים, כדי לוודא שהמטופל כבר סיים להתפתח מבחינה גופנית, וכיוון שנתוני השיער כמו צפיפותו, קו השיער ובריאותו הכללית עלולים להשתנות. כמו כן, גם אם ההתקרחות מופיעה בגיל צעיר קשה לאמוד את היקפה, ושווה לחכות כמה שנים כדי לא להגיע למצב של נשירה פתאומית ולא צפויה.
מומלץ להמתין כחודש אחרי השתלת השיער לפני שמסתפרים באזור שממנו נלקחו הזקיקים להשתלה. כמו כן, הצוות המטפל ינחה אתכם להשתמש בתכשירים מיוחדים לקרקפת ולשיער אחרי ההשתלה כדי שלא לפגוע בזקיקים ובהשתלה. באזור ההשתלה לא יופיע שיער בחודש הראשון שאחרי הטיפול.