אלופציה אראטה היא מצב השכיח בכ-2% מהאוכלוסייה, ויש לו כמה צורות התבטאות וסוגים שונים. אם כבר ראיתם את המונח הזה איפשהו ואתם לא בטוחים מה זה אומר ואם גם אתם חווים אותו, אנחנו כאן לעשות סדר. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על קרחת אזורית
מהי אלופציה אראטה?
אלופציה אראטה (Alopecia Areata בלועזית או קרחת אזורית בעברית) היא השם המקצועי של מצב פתאומי של התקרחות מקומית בצורת קרחות עגולות. הקרחות הקטנות האלו עלולות "להתחבר" זו לזו וליצור קרחות גדולות יותר וברורות לעין, או להופיע במוקדים קטנים ומפוזרים ברחבי הקרקפת. יש הסובלים מאלופציה אראטה המנסים למצוא את עצמם על סולם נורווד, אבל הוא מתאר מצבים של התקרחות גנטית (התקרחות גברית טיפוסית) והוא לא יכול לתאר בצורה מהימנה ורלוונטית את המצבים השונים של אלופציה אראטה.
אלופציה אראטה מתארת נשירה בקרקפת, אך יכולה לתאר נשירות גם באזורים אחרים כמו שיער פנים (גבות, ריסים, זקן ושפם) או בחלקים אחרים של הגוף. זהו מצב אוטואימוני, כלומר מערכת החיסון גורמת להקרחה ולנשירת שיער באמצעות תקיפה של זקיקי השיער.
האם יש סוגי אלופציה נוספים?
בתוך המונח של אלופציה אראטה יש כמה סוגים, הנבדלים זה מזה בתחום ההשפעה:
- אלופציה אראטה מונולוקולאריס (Monolocularis) – התקרחות במוקד אחד בגוף
- אלופציה אראטה מולטילוקולאריס (Multilocularis) – התקרחות בכמה מוקדים בגוף
- אלופציה אראטה ברביאה (Barbea) – התקרחות של שיער הזקן. סוג זה ואלופציה אראטה קלאסית בקרקפת הם הנפוצים ביותר באוכלוסייה
- אלופציה אראטה טוטליס (Totalis) – נשירה של כל השיער בקרקפת. מצב כזה עלול להשפיע לרעה על היכולת של השיער לצמוח מחדש בגלל ההתקפה הכוללת של מערכת החיסון על הזקיקים
- אלופציה אראטה אוניברסליס (Universalis) – נשירה של כל השיער בכל האזורים בגוף
- אלופציה אראטה מפוזרת – מצב נדיר של התקרחות אזורית שבו יש הידללות ברורה לעין של השיער, שאינה מתבטאת בקרחות עגולות האופייניות לאלופציה אראטה. סוג זה של התקרחות נפוץ בעיקר אצל נשים צעירות
- אופיאזיס (Ophiasis) – התקרחות בדפוס של רצועות צרות ומעוקלות באזור העורף ובקצות הקרקפת
האם אלופציה אראטה משפיעה רק על גברים?
אלופציה אראטה עלולה להופיע אצל כל איש ואישה בכל גיל, וגם אצל ילדים. יש הטוענים שאלופציה אראטה דווקא שכיחה יותר בגיל צעיר, ושאנשים בני 20 או פחות עלולים להיות חשופים יותר להתפתחות של המצב הזה. השכיחות של אלופציה אראטה היא 2% באוכלוסייה הכללית, אצל נשים וגברים יחד. אלופציה אינה מדבקת אך יש לה גורם גנטי – צאצאים של אנשים שחוו אלופציה אראטה מתישהו בחייהם הם בעלי סיכון גבוה יותר מהממוצע לחוות את המצב הזה בעצמם. כמו כן, אם אתם כבר סובלים ממחלה אוטואימונית אחרת, אתם נמצאים בקבוצת סיכון לחלות גם באלופציה אראטה.
מהם הגורמים לאלופציה ואילו תסמינים יש לה?
אלופציה אראטה היא תוצאה של תגובה אוטומטית של מערכת החיסון – היא מזהה דלקת סביב זקיקי השיער ותוקפת אותם, ובעקבות הפגיעה השיער נושר. מחקרים רבים נערכו בנושא והעלו השערות בתחום, אך לא ברור מדוע זה קורה. רופא עור הוא זה שמאבחן את המצב באמצעות בדיקת הקרקפת ושלילת מצבים אחרים כמו פסוריאזיס או מחלות קרקפת אחרות.
התסמין הברור והיחיד של אלופציה אראטה הוא נשירת השיער בדפוסים שונים (לפי סוג המצב). כל תסמין אחר שאתם עלולים לחוות בקרקפת כמו קשקשים, קרקפת מגרדת או כאבים אינם קשורים לאלופציה. יש אנשים שמופיע אצלם עוד תסמין שבדרך כלל קשור לאלופציה אראטה, והוא ציפורניים מחוספסות שיש עליהן כתמים לבנים. למחלה אין עוד השפעות פיזיות ישירות על האדם, אך אובדן השיער בריסים ובגבות עלול ליצור בעקיפין הפרעות בעיניים (כניסת זיעה או חלקיקי אבק לעין ויובש), ועלול להשפיע גם על מצבו הנפשי ועל הביטחון העצמי שלו.
בדרך כלל אנשים הסובלים מאלופציה אראטה יעברו בדיקות דם כדי לבדוק אם היא סימפטום של בעיה רחבה יותר כמו דלקת כלשהי או מחלות אוטואימוניות אחרות, אך אלופציה אראטה מופיעה גם אצל אנשים בריאים בדרך כלל ולכן אין צורך לחשוב ישר על התרחיש הכי גרוע.
האם יש דרך למנוע את התפרצות המחלה?
נכון להיום לא נמצאה דרך למנוע את ההתפרצות של אלופציה אראטה, אך יש כמה צעדים שאפשר לנקוט כדי לטפל בתסמינים, כלומר בנשירת השיער, אחרי ההתפרצות שלה. הטיפולים האלו דומים מאוד לטיפולי נשירת שיער מגורמים אחרים, ועליהם נפרט בפסקה הבאה.
באילו דרכים אפשר לטפל בהתקרחות מקומית?
בדרך כלל אלופציה אראטה חולפת מעצמה תוך כמה חודשים משום שהזקיקים עצמם נשארים בקרקפת, והאזורים שהשיער נשר בהם חוזרים באופן טבעי להתמלא בשערות חדשות תוך שנה בערך. אין טיפולים שיש להם יכולת למנוע הישנות של המחלה או קיצור זמן ההשפעה שלה, אך יש כמה מוצרים בשוק שיכולים לעזור לכם לעודד את קצב הצמיחה של השיער מהזקיקים בקרקפת:
- מינוקסידיל – תרופה שאינה מצריכה מרשם רופא המגיעה כנוזל או כקצף שמורחים על הקרקפת. מינוקסידיל (מינוקסי) מרחיב את כלי הדם בקרקפת כדי לאפשר חיזוק של הזקיקים ועידוד צמיחה של שיער. למינוקסידיל יש כמה מפיצים הזמינים בארץ, אך כל מוצר המכיל את החומר הפעיל במינון 5% רלוונטי לגברים. קיימת גם גרסה של מינוקסידיל 2% המתאימה לטיפול בהתקרחות אצל נשים
- תרופות במרשם רופא – רופא העור שאיבחן אתכם ובדק את הקרקפת שלכם יכול לספק לכם לפי שיקול דעתו המקצועי תרופות מקבוצת הסטרואידים או כאלו המדכאות את הפעילות של מערכת החיסון, המגיעים בצורת קצף למריחה, כדורים או זריקות
- שינויי תזונה – משום שהבסיס לאלופציה אראטה הוא תגובה לדלקת, תוכלו לשנות את הרגלי התזונה שלכם כדי להפחית את הסיכונים להתפתחות דלקות נוספות. המעיטו במוצרים עתירי סוכר ובאלכוהול כדי להפחית את רמות הדלקת בגוף, ובעקבות כך גם את התגובה של מערכת החיסון. שלבו בתפריט שלכם מזונות הידועים כ"אנטי דלקתיים" כמו דבש, יוגורט, תה ירוק ומזונות עשירים באומגה 3 ובנוגדי חמצון כמו כרוב, ברוקולי ודגים
חושדים שיש לכם אלופציה אראטה? יש עם מי לדבר
אם אתם חושדים שהנשירה שאתם חווים היא ההתחלה של סוג כלשהו של אלופציה, אל תהססו לפנות לעזרה בתחום. האבחנה המדויקת יותר תיעשה על ידי רופאים מומחים המכירים מקרוב את הנושא, ותוכלו לבנות יחד איתם תוכנית פעולה לפתרון המצב הכוללת טיפולים שונים, תרופות במרשם ועוד. גם באתר המושתלים תוכלו לפנות לייעוץ מקצועי בנושא טיפולי שיער אצל מיטב המומחים, שיספקו לכם פתרונות יעילים ובמקצועיות גבוהה לטיפול באלופציה בפרט ובכל בעיה אחרת הקשורה לשיער שלכם.
לסיכום
אלופציה אראטה יכולה להופיע בפתאומיות אצל גברים, נשים וגם אצל ילדים. אי אפשר למנוע את המחלה הזאת כיוון שהיא מחלה אוטואימונית שהטריגר שלה אינו ברור, אך יש בהחלט צעדים שאפשר לנקוט כדי לטפל בתסמין העיקרי שלה – נשירת שיער. באמצעות אבחון נכון של רופא עור ושימוש בתרופות העוזרות לחזק את זקיקי השיער ולעודד צמיחה של שיער, אפשר לטפל בקרחות האזוריות הנגרמות מהמחלה הזאת, אך התהליך אינו מתרחש ביום אחד ויש להתמיד ולחכות בסבלנות לצמיחת השיער.